Design og arkitektur skal være inkluderende for ældre
Andelen af ældre vokser i vores befolkning men vores samfund er ikke designet til de mange udfordringer, der uundgåeligt følger med aldring. 150 arkitekt- og designstuderende fra Det Kongelige Akademi udforsker i projektet ’GROWING – Mature Human Life’, hvordan man designer inkluderende til den ældre befolkningsgruppe i vores samfund.
Måden vi designer vores samfund på, er ikke tilpasset de ofte uundgåelige fysiske og mentale udfordringer, der opstår når vi bliver ældre; det være sig svækkede sanser, fysiske svækkelser, mindre styrke og nye behov. De samfundsudfordringer skal den fremtidige generation af designere og arkitekter være rustet til at løse.
Derfor sætter projektet ’GROWING – Mature Human Life’ universelt design og tilgængelighed på dagsordenen. Det peger på de store demografiske ændringer i den vestlige verden der vil få en enorm indflydelse på den måde, vi designer og bygger på i de kommende år, og stiller det grundlæggende spørgsmål: Hvordan kan designere og arkitekter understøtte et inkluderende samfund for alle gennem design?
Projektet er et samarbejde mellem Det Kongelige Akademi, Bevica Fonden og Fonden Ensomme Gamles Værn, hvor målet er, at fremtidens arkitekter og designere tænker universelt design og tilgængelighed for alle, som en naturlig del af deres arbejde. Det er samtidig målet, at vi som samfund forstår, hvor vigtigt det er, at vi indretter vores samfund, så det inkluderer og fordomsfrit møder den aldrende befolkning.
Fra ung studerende til ældre på få uger
Som en del af projektet, har de mange arkitekt- og designstuderende været gennem en række læringsprocesser som workshops, events og samtaler med ældre, hvor de på egen krop har erfaret flere af de daglige fysiske udfordringer, der er uundgåelige for ældre mennesker. Blandt andet har de studerende været iført sansenedsættende og bevægelsesnedsættende udstyr en hel dag, der har været med til at styrke deres forståelse af at blive ældre og evnen til at designe til de ældres behov. Relationen til målgruppen er vigtig for at skabe den gode løsning, der skaber bedre grundvilkår for ældre.
De studerendes mange læringsprocesser har været et springbræt til udviklingen af forskellige interaktive designoplevelser og projekter, som blev vist på Det Kongelige Akademi for et udvalgt publikum. Målet var at invitere til refleksion over, hvordan vi gør op med standardiserede designnormer, hvordan alderdom er en grundlæggende menneskelig præmis, og hvordan arkitekter og designere kan understøtte fremtidige løsninger, der skaber inkluderende samfund med værdighed og velvære for ikke blot enkelte, men alle aldersgrupper.
Forseglede minder
Blandt de præsenterede projekter var ’Sealed memories’, hvor fokus var at stimulere lugtesansen og fremkalde væsentlige minder. Beskueren trådte ind i en beroligende installation af planter, der skabte et miljø af natur og renhed og fejrede duftene og minderne i en fælles skov.
Til sidst i installationen var det muligt for alle at udvælge og få den duft med hjem, der for dem fremkaldte flest minder. Projektet fremhævede, hvordan den såkaldte olfaktoriske nerve er ansvarlig for lugtesansen og hjælper med at forbinde dufte med minder - mere end nogen anden af vores sanser.
Hvor gammel føler du dig?
Et andet projekt udfordrede beskuerens relation til deres kronologiske alder. Ritualet 'Out of Age' tillod beskueren at reflektere over spændet mellem deres kronologiske alder og oplevede alder. Ritualet sigtede mod at skildre alder som en sindstilstand og ikke et spørgsmål om fødselsdato. Alle fik et stykke reb, deres livslinje, og skulle overveje det samlede antal år, som deres livslinje repræsenterer, hvad der er gået, og hvad der er tilbage til både krop og sind - først dyppet i blå farve, der svarer til ens reelle alder, og derefter i en lak, der svarer til den alder man føler man har. Ved at efterlade deres livslinje bidrog alle til en samlet abstraktion af alder. Installationen udfordrede vores sædvanlige måder at tale og tænke på vores kronologiske alder.
Film om projektet - GROWING – Mature Human Life
Kom med dybere ind i fortællingen og nerven af GROWING i filmatiseringen af projektet. Her bliver forskellige tanker bag projektet præsenteret, og man kan opleve visualiseringer af en række af de studerendes projekter.
Projektet ’GROWING – Mature Human Life’ udspringer af Det Kongelige Akademis engagement i FN's Verdensmål og dets overordnede tema "Leaving no one behind". Det er resultatet af samarbejde på tværs af kandidatprogrammer ved Institut for Bygningskunst og Design på Det Kongelige Akademi og er en fortsættelse af projektet ’Different Bodies’, med fokus på universelt design og tilgængelighed, og hvordan vi designer boliger, byer og produkter til alle - ikke blot til det gennemsnitlige menneske.