Lysdesign skal skabe ro for ventende patienter

Dato
Kategori
Samarbejde og erhverv

I efterårssemestret inviterede Afdeling for Brystkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital fire designstuderende fra bachelorprogrammet ’Møbel, Rum og Materiale’ på Institut for Bygningskunst og Design indenfor til at tage et nærmere kig på afdelingens ventefaciliteter. Det er blevet til projektet 'Venter i Farver' - et lysdesign, der taler ind i tendensen ’helende arkitektur’, og som hospitalet nu har taget de første skridt mod at realisere.

Hospitalernes ventefaciliteter er ofte rum for bekymring og usikkerhed. Derfor kan design spille en afgørende rolle for patientoplevelsen. Projektet 'Venter i farver' er resultatet af de studerendes samtaler med patientgruppen, og af et grundigt forarbejde med henblik på at skabe tryggere og mere visuelt stimulerende ventefaciliteter med udgangspunkt i den eksisterende arkitektur.

Spørger man ledende oversygeplejerske Birgitte Andersen, kan samarbejdet med studerende være en nøgle til at bryde med fastlåste tankegange: ”Vi bliver ofte stærblinde på vores egen virkelighed, og derfor var det jo oplagt med noget hjælp ude fra”, forklarer oversygeplejersken.

En anderledes patientoplevelse
Frem for en omrangering af venteområdets interiør, består 'Venter i Farver' af et kulørt lysforløb langs hospitalsgangens loft. 'Venter i Farver' er imidlertid mere end en kunstnerisk øvelse. Undervejs i samarbejdet med afdelingen, har de studerende lagt øre til konkrete patienters behov og ønsker. Dette har bl.a. ført til, at lysforløbet kan kodes til at følge de fire årstider:
”At kunne skabe en anderledes oplevelse – en anderledes stemning - for vores patienter, som sidder og er enormt bekymrede, det har en kæmpe værdi”, fortæller oversygeplejersken.

Et godt samarbejde
For de studerende har det været interessant at arbejde med den kliniske hverdag, og nu går arbejdet i gang med at lade projektdesignet blive til virkelighed.

"Det har været spændende at arbejde med det vidunderlige personale på brystkirurgiske afdeling, og i samarbejde udvikle ideer til, hvordan afdelingen kunne forbedres. Det har også været svært, med den viden om det forløb nogle patienter skal igennem, og derfor er vi rigtig glade for, at Gentofte Hospital kan se intentionen med projektet og vil implementere det.", siger Frederik Rosgaard, der sammen med Maria Hovdreng Bull, Emilie Engelhardt Sand og Agnes Olivia Rahbek Poulsen står bag projektet. 

Fra studenterprojekt til klinisk hverdag
De studerendes projekt har ikke kun imponeret Birgitte Andersen, og efter interne drøftelser, har hospitalet nu taget de første skridt til at realisere projektet:

”Direktionen nikkede ja, og nu er de unge mennesker i gang med at få afstemt økonomien. Dertil, er der selvfølgelig en række byggetekniske forhold, der skal afstemmes, men jeg har den holdning, at det ville være synd, hvis det var sådanne barrierer, der forhindrer, at vi kan gøre brug af den viden de unge har og ikke mindst deres konkrete forslag”, forklarer oversygeplejersken.