Ny bog - Originale bud på klimaløsninger

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Ny bog samler de bedste bud på klimaløsninger fra forskere, undervisere og studerende på Det Kongelige Akademi. Bogen er et vidnesbyrd om akademiets arbejde med FN's verdensmål, og hvorfor netop arkitektur, design og konservering står med nøglen til en bæredygtig omstilling. 

Mindre business as usual, bedre blik for de løsninger, vi endnu ikke kender. Sådan har mantraet på Det Kongelige Akademi længe lydt. Nu samler bogen 'Climate - Building Resilience in the Era of Climate Change' et udsnit af de seneste års kreative bud på klimaløsninger.

FN's verdensmål er en fælles satsning
Gennem interviewsamtaler og cases viser bogen, hvordan arkitekter, designere og konservatorer forholder sig til og arbejder med klimaforandringerne i studieprojekter, undervisning og forskningsspørgsmål. Tilbage i 2016 var Det Kongelige Akademi den første danske forsknings- og uddannelsesinstitution, der gjorde FN's verdensmål til en fælles satsning, og bogen er et vidnesbyrd om dette mangeårige arbejde, siger rektor Lene Dammand Lund.

”Bogen kommer med eksempler på, hvordan vi med ny viden og originale løsninger kan opbygge et stærkere og mere bæredygtigt samfund. Og så gør den det lysende klart, hvorfor arkitekter, designere og konservatorer spiller en afgørende rolle i den store opgave, det er at udlede mindre CO2 og håndtere konsekvenserne af klimaændringerne.”

Utraditionel læsning
I bogen beskriver arkitekturforskere for eksempel, hvordan vi skaber byggeelementer af høj kvalitet ud af lavkvalitetstræ med hjælp fra en CT-scanner. Bogen viser også, hvordan konservator- og arkitektstuderende er med til at transformere et nedslidt bindingsværkshus på Bornholm til en smuk og bæredygtig bygning. Og i et interview fortæller designlektor Else Skjold om, hvordan fremtidens designere kan sætte modebranchen på bæredygtig kurs.

”Bogen kommer med en perlerække af bud på, hvor og hvordan vi kan sætte ind overfor klimaforandringerne. Det er tydeligt, at koblingen mellem æstetik og bæredygtige materialer og fremstillingsformer fylder meget i fremtidens arkitektur og design. Det er utraditionel og kreativ læsning,” siger Kristoffer Lindhart Weiss, direktør på Arkitektens Forlag, hvor bogen er udkommet.

 

Læs uddrag af bogen

RawLam: Mere træ i arkitekturen

Der skal mere træ ind i fremtidens nybyggeri. Men det kræver, at byggeindustrien bliver bedre til at anvende træ af forskellige kvaliteter end den er i dag. I projektet RawLam har forskere på Det Kongelige Akademi - Center for IT og Arkitektur undersøgt, hvordan vi skaber byggeelementer af høj kvalitet ud af lavkvalitetstræ. Projektet RawLam viser, hvordan man med en CT-scanner kan bestemme kvaliteten af det træ, der kommer ind på et savværk, og bruge den viden til at matche materialet med behovet i byggesektoren: Nogle bjælker skal have en høj bæreevne, mens andre skal bære mindre vægt, og derfor uden problemer kan være af en lavere trækvalitet. 

A CT scanner used for wood, like the one in the RawLam-projektet.Photo: Microtec

RawLam

Lærlingenes Hus: Nyt liv i gamle bygninger
Vi skal værne om klodens knappe ressourcer. Og det gør vi blandt andet ved at forlænge livet på de bygninger, vi allerede har.

I projektet Lærlingenes Hus viser arkitekt- og konservatorstuderende i samarbejde med ingeniørstuderende og håndværkslærlinge, hvordan man kan transformere et nedslidt bindingsværkshus fra 1800-tallet på Bornholm til en smuk, bæredygtig bygning. De studerende undersøger husets byggeteknik, historie og fænomenologi, hvornår de forskellige dele er opført, hvilke farver huset har været malet med gennem tiden, laver energiberegninger på det og bygger forskellige håndværksmæssige løsninger på huset.

Lærlingenes Hus

Mode på bæredygtig kurs
Tekstilindustrien er en af verdens mest ressourcekrævende og forurenende. Designlektor Else Skjold forklarer i et interview, hvordan fremtidens designere kan tænke bæredygtighed ind i en modebranche, der i dag er præget af en bevidstløs brug-og-smid-væk-kultur. Det handler ifølge Else Skjold blandt andet om skabe produkter, som giver langt højere værdi i brugsfasen end det meste tøj gør i dag. Derudover skal tøjet kunne indgå i cirkulær økonomi, fordi det er tænkt cirkulært fra starten.

From Fibre to Form